Om oss

Jærsølv og Bunader as

Rakel Lapin, designeren av bunader og sølv startet opp firmaet Jærsølv i 1984.

Jærbunaden Veslemøy ble designet i 1978 til Rakels barnebarn som ikke ønsket seg en svart bunad til konfirmasjonen våren 1979.

Rakel overlot produksjon og salg av broderipakker til bunadene til BMB på Hommersåk. Jærbunaden Veslemøy har vært i salg som broderipakke siden 1982. Jærbunaden Ådne ble designet på 90-tallet, mens Dronning Ragnhild-drakten var klar for salg i 2000.

 I 2012 overtok Jærsølv produksjonen av broderipakkene selv.

Etter å sydd ferdig Jærbunaden, syntes Rakel at drakten burde ha eget bunadsølv. Det var viktig for henne at bunadsølvet skulle være skikkelig norsk håndverk, spesielt siden det er nedlagt mange timer håndarbeid i broderi og søm i draktene. Det var ikke enkelt å få tak i en produsent til bunadsølvet, men til slutt fikk hun avtale med en sølvsmed i Setesdal.

Bunadsølvet produseres i dag av samme familie av norske sølvsmeder, som har lange håndverkstradisjoner. Det er samme produsent som lager bunadsølvet til Dronning Ragnhild drakten.

Rakel Lapin stod selv for salget av bunadsølv til kunder i mange år. Mange har i den tiden vært hjemme hos henne for å kjøpe sølv eller broderipakke eller få et lite lynkurs i noen broderisting.

I en alder av 83 år overlot hun firmaet Jærsølv til barnebarnet Ragnhild Hegre.

www.jersolv.no  er web-butikken til Jærsølv, som ble startet opp høsten 2007.

I dag er det Rakels oldebarn, Cecilie Sigmundsen, som driver web-butikken og selger både sølv og broderipakker til bunader og drakt.

Siden utvalget i butikken er utvidet, har navnet blitt forandret til Jærsølv og Bunader as.

Butikk og nettbutikk vil være stengt pga mammapermisjon fra 24/6 - 14/9-23. Ordrer vil ikke behandles i denne perioden. Fjern