Dronning Raghild Drakten

DRONNING RAGNHILD DRAKTEN
Bunaden er skapt av Rakel Lapin, og er en fri komposisjon uten rot i folkedraktskikken. Den ble lansert i 1999, og har broderier med symboler fra vikingtid og Snorres kongesagaer. Rakel Lapin har også laget Jærbunaden Veslemøy og mannsbunaden Aadne. (Norsk Bunadsleksikon, Bind 3, s 173)

Draktdelene:

Liv:
Livet kan bæres valgfritt nedi eller utenpå stakken. Det lages i sjøgrønt eller svart ullstoff med flerfarget broderi i kjedesting. På framstykkene er det blomstermotiv og ranker, mens ryggen har et stort motiv med treet fra Dronning Ragnhilds drøm. Historien om treet skal symbolisere kvinnelivet – at en ikke skal gi opp sjøl om en kan ha det vanskelig.

Livet er djupt utringet foran og lukkes med maljer og kjede. Halsen kan være v-ringet i nakken. Når livet er utenpå stakken, lukkes dette på samme måte med maljer og kjede. Nedre del av livet har avrundete hjørner foran.

Stakk:
Stakken er i samme stoff som livet, og er foldelagt. Foran har den to litt breiere folder som møtes midt på, og snøremaljene fra livet fortsetter nedover stakken, slik at de to foldene holdes sammen øverst.
Stakken er brodert med motiv av to vikingskip som seiler ved siden av hverandre under en blomsterkrans, stiliserte havbølger, sjøstjerner, tang og skjell.

Belte:
Bunaden har belte i samme stoff som liv og stakk, og går ned i en spiss midt bak. Bak på beltet er det brodert blomstermotiv. Foran lukkes beltet med sølvspenne.

Skjorte:
Det hører linskjorte til bunaden, som er dekorert med broderi av kjedesting i blått på halskrage, bringestykke og håndlinninger. Skjorten har doble knapphull på mansjettene.

Lomme:
Lommen er laget i samme stoff som stakken, og har et utvalgt broderimotiv foran. Den lukkes med en sølvknapp om beltet.

Ytterplagg:
Capen er i samme stoff som resten av bunaden med litt blomsterbroderi på skulderene, og lukkes foran med sølvspenne.

Hodeplagg:
Det er utarbeidet hatt med broderi til drakten.

Metall:
Rakel Lapin har utviklet eget bunadsølv til bunaden. Det er ei halsnål og ei bringenål med motiv av vikingskip, snøremaljer, skjorteknapper, lommeknapp og beltespenne. Det kommer trolig en veskelås, som alternativ til lommeknappen.

Ikon:

Kategori: 5

Produksjon: materialpakker

Produsent: Jærsølv og Bunader produserer materialpakker og sølv.

Skille ugift/gift: nei

Sk Bunadsko

Bunadsølv til Dronning Ragnhild drakten finner du her

Butikk og nettbutikk vil være stengt pga mammapermisjon fra 24/6 - 14/9-23. Ordrer vil ikke behandles i denne perioden. Fjern