Jærbunaden Veslemøy

KVINNEBUNAD FRA JÆREN – VESLEMØY
(Norsk Bunadsleksikon, Bind 2, s 202)

Bunaden er en fri komposisjon, og er skapt av Rakel Lapin i 1980. Hun laget den første til barnebarnet som skulle konfirmeres, og seinere ble den satt i produksjon. Den første ble laget i hvitt, men nå lages den også i blått og grønt. Det er seinere laget en mannsbunad fra Jæren også, som har fått navnet Aadne. De to bunaden bygger på samme elementer.

Draktdelene:
 
Livkjole:
Utgangspunktet for fasongen er andre bunader med stakk og liv som henger sammen. Stakken på denne er foldelagt med foldene framover, og nede har den en kant av grønn silke. Stakk og liv er brodert med blomster som marikåpe, jonsokblom, tistel, myrull, blåklokke og røsslyng. I tillegg er det kornaks, stiliserte border og ei vipe.

Livet lukkes foran med sølvmaljer og kjede.

Belte:
Beltet er vevd i grønnfarger med innslag av blått. Det lukkes foran med sølvhekter, og fra beltet henger to fangbånd med frynser i endene.

Skjorte:
Bunaden har skjorte i lin, som er rutemønstret i veven, har ståkrage og mansjetter, samt bringestykke som er brodert med trinsler, vestmannarenning og gule stjerner.

Lomme:
I beltet henger ei lomme i samme stoff som stakken, og med broderielementer fra denne. Initialer til eieren og årstall broderes inn her.

Hodeplagg:
Luen har utgangspunkt i tradisjonell bunadslue, men har fått vipp utover nede. Røsslyngbroderiet pryder baksiden av luen, som også er foret med grønn silke og har pyntekant av nupereller.
Et bånd av samme stoff som livkjolen, med utvalgt broderimønster kan brukes som hårbånd.

Sjal:
Sjalet er i samme stoff som livkjolen, med samme broderi. Det er rundklippet slik at det hviler på skuldrene og er buet i framkantene. Langs framkantene og bak har det påsydde frynser i samme farge som stoffet. Det festes til livet med sølvnåler.

Ytterplagg:
Hel cape uten broderier, som lukkes foran med capespenne i sølv.

Metall:
Rakel Lapin har også skapt bunadsølvet til bunaden. Det består av ei halsnål og ei større brosje i bringa. Disse har motiv av firkløver, vipe og kornaks. I tillegg kommer sjalsnålene, snøremaljer og kjede, beltespenne og knapp til lomma. Alt har motiv av firkløver. Bunadsølvet finnes i tre varierte mønster, og kan leveres oksydert eller forgylt.
Det finnes skospenner, capespenne, to typer ørepynt og en nøkkel til å henge i beltet.
Rakel Lapin har også fått laget en brudekrone til drakten, som kan leies.

Ikon:
 
Kategori: 5

Produksjon: materialpakker

Produsent: Jærsølv og Bunader produserer materialpakker og sølv.

Skille ugift/gift: nei

Sko: bunadsko (hvite til den hvite bunaden, svarte til den blå og den grønne)

Bunadsølv til Jærbunaden Veslemøy finner du her

Butikk og nettbutikk vil være stengt pga mammapermisjon fra 24/6 - 14/9-23. Ordrer vil ikke behandles i denne perioden. Fjern