Jærbunaden Ådne

MANNSBUNAD FRA JÆREN – ÅDNE
(Norsk Bunadsleksikon, Bind 2, s 202)

Bunaden er en fri komposisjon, skapt av Rakel Lapin i 1991. Hun hadde tidligere utarbeidet en kvinnebunad fra Jæren som hun kalte Veslemøy, og de to bunadene bygger på samme elementer.

Draktdelene:

Trøye:
Bunaden har hvit trøye i ullstoff. Den har grønne kanter langs ståkragen, framkantene og på ermeoppslagene. Foran er trøya buet i nedkanten, og den er dobbeltspent med sølvknapper og grønne knapphull. Man kan også velge blå trøye.

Vest:
Vesten lages i grønt eller blått ullstoff, og framstykkene er overstrødd med broderi. Det er noen av de samme elementene som på kvinnebunaden Veslemøy som går igjen. Vesten har djup halsringing, og er dobbeltspent med et midtstykke av vestestoffet som er knept til vesten. På framstykkene er det også lommer. Ryggen er i hvitt stoff, og har broderte korn.

Bukse:
Bunaden har ei svart knebukse med klaff som kneppes til ei linning foran. Den er laget med utgangspunkt i hvordan andre mannsbunadsbukser er. Langs klaffen og videre nedover lårene løper grønne pyntesømmer. Ved kneet har den splitt som kneppes.

Skjorte:
Bunadskjorta er utformet på samme vis som kvinneskjorta, i rutemøntret linstoff med hvitsøm på halskrage, håndlinninger og bringestykke. På de samme stedene er det også brodert gule stjerner. Skjorta lukkes med ei halsnål og ei nål lenger ned på bringa, samt mansjettknapper.

Hoser og bånd:
Det hører hvite, flettemønstrede ullhoser til bunaden. På disse er det brodert firkløver. De blir holdt oppe av hosebånd som er flettet i samme farger og mønster som beltet på kvinnebunaden. Det er ulike grønnfarger og blått.

Hodeplagg:
En svart filthatt med låg pull og vid brem hører til bunaden. Den har et grønt hattebånd med en rosett på. På rosetten er et festet ei sølvnål formet som fuglen vipe.

Metall:
Det er designet eget bunadsølv til bunaden. Det består av halsnål med dekor av stiliserte firkløver og kornaks. Videre går firkløvermotivet igjen på bringenåla, mansjettknappene og knappene i vesten, trøya og buksene. I alt er det 41 sølvknapper på bunaden. Hattenåla er også i sølv.

Ikon:

Kategori:5

Produksjon: materialpakker

Produsent: Jærsølv og Bunader produserer både materialpakker og sølv.

Skille ugift/gift: nei

Sko: svarte

Bunadsølv til Jærbunaden Ådne finner du her

Butikk og nettbutikk vil være sommerstengt fra 15 juli - 14 august. Ordrer vil ikke behandles i denne perioden. Fjern